Category: My Diary & Life


bday-yoyo

Yesterday was a surprise!

🙂 Langsung nda ku sangka, drg kan bagi surprise lagi kemarin, ku fikir dorg udah lupakan my bday or bz or maybe jua pokai hehe, tp nda… drg mcm biasa le, belikan makanan, kek n hadiah for me, isk, isk… sedih plang ku, thanks guyz… i love u. Walaupun limpas udah, u all tetap nak celebrate jua, walaupun kecil2an hehe…

It’s done…

Thanks to my parents, coz dorang yang berjasa kali ani. Car ku udah pas for road tax… and it’s fixed too… Hilang jua sikit rasa susah hati… 🙂

Hope everything will be just fine… but my dad yg nguruskan, cian plang ku, tp apa bleh buat, aku nda dpt kuar ja, sal si dangan ku kaja ani, cuti mengajut tia jua… hai… mudahan tah pas oleh jpd ah, Amin!!!

The story revolves around a point in the friendship of Vano, (Andhika Pratama), Tia (Poppy Sovia), and Desi (Debby Kristi). A love triangle lies between them, where Vano secretly falls for Desi, while Desi is very protective of Tia and knows of Tia’s long-withheld feelings for Vano. Tia and Desi have agreed to both be friends with Vano and nothing more. The tale continues when they embark on a trip on Desi’s 20th birthday, a trip the trio have long planned. But Desi falls ill in the middle of the trip. Vano and Tia had wanted to bring Desi to the hospital, but Desi insisted on completing their journey, a journey where they learn the true meaning of love, friendship, and life.

—> Aku cuma ingin mengimbas balik tentang film ani. Sudah lama, rasanya lebih 8 or 9 tahun udah aku nda menjumpai kawan2 ku yang tersayang, Sandi n Lina. Mereka inilah satu2nya teman yang mengajar aku erti cinta, kasih, sayang, benci, rindu dan mcm2 lagi. Seperti cerita Butterfly, kisah yang di dalam movie ani, boleh dikatakan 85 peratusnya sama dengan persahabatan ku dgn dorg ani. Sandi n Lina, maaf kalau ku mencoretkan kisah tani di blog ani, sekadar mengimbas kembali. Bila abis ku meliat movie Butterfly ani, sangat memberi kesan dalam jiwaku, sal watak Desi seperti aku, Vano – Sandi dan Tia – Lina.

—> Tia sangat sayangkan Desi sepertimana Lina sayangkan aku. Tapi sayang, persahabatan atu goyah setelah kehadiran Sandi dalam hidup kami. Awalnya Sandi n Lina memang couple, bahagia selalu, ntah cana, mereka nda bleh berenggang dengan aku, kalau bertengkar saja, aku le jadi orang tengah mendamaikan dorang ani… lama-kelamaan, aku plang jatuh hati arah Sandi, nda ku tau sejak bila, tp mungkin jua pasal aku menyahut cabaran Lina. Aku merasakan cintaku arah Sandi very true, He knew it after ku berterus terang arahnya, tp ia nda dpt menerima aku, sal ia sangat menyayangi Lina, Tapi sayang, Lina mcm tau saja tentang feelingku arh Sandi ani, smpikan ia kan mendapatkan kami, tentang hubungan kami yang sebenar, smpi ia sanggup kan melepaskan Sandi demi aku. Ya Allah, saat atu baru tah ku sadar, aku semacam ‘perampas’ tah plang. Saat atu aku pun kan mengundurkan diri dari perhubungan dorg ani, tp Sandi n Lina nda sanggup. Drg nda mau melepaskan ku sal dorg sayangkan aku jua… sedih plang kalau ku ingatkan ni… Sal atu tah katakan ceta Butterfly atu sama mcm kisah aku, Lina n Sandi. Bezanya endingnya nda sama, sal si Desi mati, tp aku nda, tp kira ‘mati’ le jua tu hehe… Vano n Tia bersama… tp Sandi n Lina… nda bertahan lama. Akhirnya semua membawa haluan masing2, esp Sandi, He married wt someone else. Hampa jua ku mendangar tu. Masa ia bgtau ia kan kawin atu pun, lau ku nda meliat kad jemputannya, nda ku tau, tp katanya masa atu, lau bleh jangan tah dtg, cukup saja aku n Lina tau. Ya Allah, Tuhan saja yang tau perasaanku masa atu, tangisku malam atu kalah menangiskan ‘org nada g wah’

—> Until now, i still remember dorg ani, I cherish every moment wt them, I still sayangkan Lina n we still keep in touch, terbaru ku dgr cetanya, ia putus tunang, Sandi plak ada ku terjumpa di Yayasan, he’s wt her daughter, wahhh besar udh anaknya ah, chubby g tu, nda tau berapa org udah anaknya, ia buat nda kenal, same le tu… aku pun, malu ku terjumpa ia atu, gpun wifenya ada masa tu. Kan nagur pun ku nda berani, walhalnya persahabatan kami nda pernah putus, cuma mungkin ia kan jaga hati wife n anaknya. Mungkin jua ia udah melupakan kami 😦

—> Apa pun, ceta ani udah lama jadi sejarah, tp for me, he’s my first true love. Sorry Lina, bukan maksudku kan nyakiti hatimu dan ia, kan udah lama berlalu. Thanks to u anyway, because of u, i know the true meaning of love n friendship. If u terbaca blog ani, pls buy the movie, Butterfly… Indon movie. U will know why i said movie atu ada resemblance wt our story. I miss u so muchhh Lina n Sandi. Until now, i havent found my real soulmate, bukannya nda pernah clik sama other guys, tp hati atu nda sama dngn my love for Sandi wah… iatah rasaku malang jua lau aku ani kawin, haii ntah le….ok le guys… menitik udah airmataku ani… lain kali g ku mencarut k…

Td pagi merupakan harijadiku yg ke 32, byk jua sms ku terima smpi ke petang ah… tq semua. Walaupun nada celebration, aku tetap bersyukur kerana masih bernafas g di dunia ani… Alhamdulillah… Yg sedih sikit tu, my dad, langsung nda ingat my bday 😦 hmmm… apa daa…

Aku ke icc je ptg td, kan meliat expo Consumer Fair, wt Babu n ziyah, awal atu kan bawa bu amas, tp ia nda belaku katanya… takpe. Batah jua mencari parking td, mana nda, luan gagah jua aku ah kan parking di atas, nasib ada parking, atupun udah 5 – 6 kali meround. Mcm sunyi jua sikit, tp sudah masuk ke dalam, punya tah ramai org, tp ntah ah, nda ku terasa meriah, nda tau napa.

Aku sempat beli coklat delfi je, yummy, murah g tu… nak lagi n lagi hehe…

Sempat jua mengundi utk Anugerah RTB ah, ada lucky dip tarus, yeay, dpt jua ku shopping bag, kira hadiah bday ku ni hehe…

Nda kami batah di sana le, takut jua hujan labat g, sal td pg udah ribut, sebelum balik sempat jua kami meliat pameran lukisan di sana ah. Org ramai pun bleh mencuba.

Around 4.30 kami balik… stuck jua le, sal byk yg kan turun, byk jua yg kan naik, masing2 nda mau ngalah. Aku pun join hehehe… sebelum balik ke rumah kami singgah ke Soon Lee g, iatah ada kereta ani, di belakang kami, laju ani wah, bini2 g tu, aku pun terpaksa me’race’ keta pasal ia di belakangku. Sekalinya ikut jua ie membelok ke SL ah, mula2 tu, ada parking ampir tmpt masuk, so aku reverse le sikit sal kan ngambil parking atu, ia nda mau beundur… sasak ku jua tu, paksa tah jauh sikit parking kami, dpn Pizza Hut, udah kami melintas, tau2 ia masuk ke ketanya udah, rupanya kan ke ATM saja. Fikir kenapa ia belaju atu td, mana nda ku mental!!! Ish, ish, ku jaling ih, terasa plang ia… luan kan belaju, padahal kan ngambil usin jua ganya, dpt jua kali ia pelahan. Ntah le…

Ok geng, sebelum ku tmbh mental g, baik tah ku out lu hehe…

So, these are some of the pix. Malas ku naruh arah photo Album…

I wish…

Hari ni nda pegi mana2… hajat hati tu kan meliat exhibition di Icc ah, nda silap ku start udah by today. Esuk je kali le mun nda apa2 nya lah… kadang2 rasa miss jua kan berkaraja, tp bla mikirkan staff2 ku di ofis atu, ada le orgnya tu, bagi malas kan bekaja… bukan apa diri lurus bekaja org lain nda, boring jua kan… haii manusia bila kah agaknya kan berubah…

My car fixed

Alhamdulillah… setakat ni my car udah berservicing td… it cost me not much though… syukur le… ntah kenapa hari ani i feel a bit bored… nda tau buat apa except ngadap my lappy n dvd. Oh yeah, I just watched ‘When A Stranger Called’ u can see my review at My Review category… since nada kan dibuat… actually kan mengemas bilik, tp datang tia penyakit M atu… so postpone g… my mum pun round2 udah arh my room ani… hai entah le… bila kah agaknya kan ‘berangkat’ hehe…

cropped1

This is me. I’ll be 32 very soon… and i am expecting a lot this year… But i dont have any resolution coz i dont want it… I’ll take whatever it takes as it comes along my way n nothing can stop me…:)

dsc01650

Yeahhh!! Akhirnya sampai jua hajat kami ke Temburong kan melawat si Avdul, bf my sister. Hajat kan bejalan awal nda jadi, sal hujan agak lebat awal atu. Nasib-nasib nda jadi sal kami beuri, hehe… tapi ku kuatkan semangat jua, kan menyampaikan hajat kami semua esp my sister, sal she misses avdul terribly hehhe. So anyway, kami memulakan perjalanan ke Temburong around 9am, kami sampai di sana dalam pukul 9.45 pagi sal kami difahamkan perjalanan atu took 45 minutes to reach Bangar jetty. Di sana si Avdul udah ready utk menjadi tour guide kami nda begaji hehe…

Lapas atu kami makan breakfast le (kes lapar) d Rumah Persinggahan Temburong, nama kadainya lupa le, sorang2 pun nda menggambar nama restorannya ah, nyaman n murah le makan di restoran atu, tp servisnya lambat sikit, so kami ambil peluang berposing2 sementara menunggu makanan datang, aku order nasi goreng kampong… fuhhh, sedapp woo!!!

Habis makan, kami sempat lagi begambar tu di luarnya ah. Then first place kami aga is Labu Estate, dlm perjalanan atu, banyak tempat le kami lintasi, antaranya Sekolah Menengah Sultan Hassan, Hospital, Mini Stadium, melintas kg-kgnya le, termasuk le meround rumah si avdul di Selangan, Yang ku notice sana atu ah, jlnnya kecil2 sikit, kereta besar2 hehee… and banyak mini di sana ah, mini mall, mini stadium n bnyk g le, Sempat jua le mengaga ke Dewan Kemasyarakatannya, Taman Ulu Belalong, (di luarnya saja sal tutup, what a bummer!) n banyak g le…

Di sana sampat jua kami lepak sekajap di playground di Kg Rataie ah, apa lagi abis gian sorang2. maybe sal nda puas main lagi damit hehe, begambar ramai n mcm2 lagi ulah kami di sana ah sampai minuman pun tinggal… Oh yeah, tempat yang nda bleh di ‘miss’ kan hehe, Taman Batang Duri, dikira sana le tempat mini zoonya… sunyi jua le, maklum kami saja berlima hehe… tp siuk… yg boringnya bau najis drg atu wah… nda kami tahan… so smelly… pakal ganya kan melawat zoo…

Siuk punya pasal, nda g terasa lapar awal atu, karing leher saja, singgah tah kami d sebuah kadai koperasi di sana ah, banyak jua koperasi di Temburong atu ah, yang ku notice g, jalan di Temburong atu tambus menambus wah, tp lau org nda biasa gerenti sasat, apa g first day hehe.. ada jalannya sempit n nda belampung, bg ijap lau bejalan mlm eh. Apa pun siuk le, tmbh g keta kami naiki ani besar n comfortable.

Around 1 or 2 lalu baru tah kami ingat kan makan, tp yg calinya apa nah, kami makan g di rest house ah, bukan apa, ada buffet murah, 3 rgt je che hehe… tau2 je lauknya bukannya banyak, ada ikan, ayam masak kunyit n sayur je, yg bestnya ada air n oren free hehe…

Pas makan kami plan kan balik around 3 or 4 sal tambang terakhir is around 4.30-5pm. Sempat jua le kami meround g Mini Mall yang terletak banar2 dpn jeti nya ah, yg uniknya kadai di Mini mall ani nda terdapat d mana2 kadai di seluruh dunia ani le, (bagi ku le) seni buatannya i mean the building is like rumah batu yang beratapkan minangkabau. Maksud ku, lau org baru datang ke sana esp pelancong luar negeri, gerenti dorg pikir rumah tumpangan or hotel tu. Tau2 kadai… hehe… Oh yeah satu g ku notice sal Temburong ani, lau ku peratikan banyak mini tong sampah di sana sini, well done!!! Keep it up! That’s the way shud be kan. Steady Temburong… atas jasa Jastre plang tu.

Apa lagi ah…. hmmm sebelum balik, kami dikejutkan dengan bunyi yang sungguh annoying… fikirkan bunyi apa, rupanya bunyi siren di tempat org menjual tiket ah.. ceh… memecah kesunyian banar… nda jua lama le kami nunggu boat kami ah… tp berbeza sikit, pagi kami dpt naik boat yang besar sikit n comfortable, dlmnya macam duduk dlm bas hehe… ptg pula kami dpt boat yang sedang besar le yang memuatkan 13-15 orang x. Apa pun ok as long as selamat n aman hehe…

Dalam perjalanan balik atu ada perkara suspen berlaku… mana nda, di tngh laut ah, ada kah driver atu beranti, tarus g kuar tu eh, mcm2 jua dlm fikiran kami tu… mana tau ia ada subahat dgn lanun ke… ia teliat buaya ke, apa ke hehe… tau2 kan mengusai or memasukkan minyak dlm enjin boat ah.. fuhhh legaaa!!! Driver atu pun satu, sudah tah gebu, pendiam g tu hehe… sunyi wah kami dlm perahu ah. yg kedangaran bunyi enjin n ombak je… tp syukur le, kami smpi ke bandar around 4 lalu.. dengan selamat, cheh aku lupa kan bawa payung ku naik, nasib le my cuz ada membawakan…

Satu g masalah kecil, since kami park dpn jetty di bndr atu, must cost me at around 10 dollars jua tu, drpd ku byr parking baik tah ku beli minyak kan, kan… meaning kami ada masa dua jam g sebelum org metro tu balik, around 6… kami apa lagi, meround tah kami g d kawasan bandar atu. Ada expo panya… tp nda jua membali hahhaa… then sal ngalih sikit, aku treat drg minum petang di kedai favourite ku, arah si Idris… pekena roti canai n teh tarik le jawabnya hehe… hujan g turun, agak lebat le jua… lepak le kami dlm setengah jam di kadai makan ah. Udah taduh sikit kami ke Yayasan g, mencukupkan jam le katakan… round2 je kami d kadai ah… ngalih jgn cakap le… tp hati puas hehe… walaupun ada terkilan sikit2… Dalam 6 lalu kami ke kereta le, dan seperti diduga org Metro dah balik, yeyyy dpt parking free ehe… tu tricknya saja tu…

Kami ngntr gmah ke rimba lu, around 7pm le tu, then shahri around 7.30 pm. Atupun si Shahri yng drive sal mataku nda berapa tarang kalau bejalan malam… kami smpi ke Mentiri kira2 pukul 8 le tu… ngalihnya nda tah ada, dtg rumah tarus mandi… sal beujan g kan… langkah kanan, my bro belanja makan g mlm atu, aku menjamah sikit saja sal kekanyangan… nda batah atu… tidur tah ku hehe… abis ceta…

Tu le serba serbi sal explorasi kami ke Temburong, berharap kami akan dpt buat lagi satu hari nanti tp ke destinasi yang lain plg, di Brunei saja le hehe.. Ok guys.. til next exploration… enjoy reading k 😉

PS: u guys can check our pix at my photo albums under Explorasi di Temburong