The story revolves around a point in the friendship of Vano, (Andhika Pratama), Tia (Poppy Sovia), and Desi (Debby Kristi). A love triangle lies between them, where Vano secretly falls for Desi, while Desi is very protective of Tia and knows of Tia’s long-withheld feelings for Vano. Tia and Desi have agreed to both be friends with Vano and nothing more. The tale continues when they embark on a trip on Desi’s 20th birthday, a trip the trio have long planned. But Desi falls ill in the middle of the trip. Vano and Tia had wanted to bring Desi to the hospital, but Desi insisted on completing their journey, a journey where they learn the true meaning of love, friendship, and life.

—> Aku cuma ingin mengimbas balik tentang film ani. Sudah lama, rasanya lebih 8 or 9 tahun udah aku nda menjumpai kawan2 ku yang tersayang, Sandi n Lina. Mereka inilah satu2nya teman yang mengajar aku erti cinta, kasih, sayang, benci, rindu dan mcm2 lagi. Seperti cerita Butterfly, kisah yang di dalam movie ani, boleh dikatakan 85 peratusnya sama dengan persahabatan ku dgn dorg ani. Sandi n Lina, maaf kalau ku mencoretkan kisah tani di blog ani, sekadar mengimbas kembali. Bila abis ku meliat movie Butterfly ani, sangat memberi kesan dalam jiwaku, sal watak Desi seperti aku, Vano – Sandi dan Tia – Lina.

—> Tia sangat sayangkan Desi sepertimana Lina sayangkan aku. Tapi sayang, persahabatan atu goyah setelah kehadiran Sandi dalam hidup kami. Awalnya Sandi n Lina memang couple, bahagia selalu, ntah cana, mereka nda bleh berenggang dengan aku, kalau bertengkar saja, aku le jadi orang tengah mendamaikan dorang ani… lama-kelamaan, aku plang jatuh hati arah Sandi, nda ku tau sejak bila, tp mungkin jua pasal aku menyahut cabaran Lina. Aku merasakan cintaku arah Sandi very true, He knew it after ku berterus terang arahnya, tp ia nda dpt menerima aku, sal ia sangat menyayangi Lina, Tapi sayang, Lina mcm tau saja tentang feelingku arh Sandi ani, smpikan ia kan mendapatkan kami, tentang hubungan kami yang sebenar, smpi ia sanggup kan melepaskan Sandi demi aku. Ya Allah, saat atu baru tah ku sadar, aku semacam ‘perampas’ tah plang. Saat atu aku pun kan mengundurkan diri dari perhubungan dorg ani, tp Sandi n Lina nda sanggup. Drg nda mau melepaskan ku sal dorg sayangkan aku jua… sedih plang kalau ku ingatkan ni… Sal atu tah katakan ceta Butterfly atu sama mcm kisah aku, Lina n Sandi. Bezanya endingnya nda sama, sal si Desi mati, tp aku nda, tp kira ‘mati’ le jua tu hehe… Vano n Tia bersama… tp Sandi n Lina… nda bertahan lama. Akhirnya semua membawa haluan masing2, esp Sandi, He married wt someone else. Hampa jua ku mendangar tu. Masa ia bgtau ia kan kawin atu pun, lau ku nda meliat kad jemputannya, nda ku tau, tp katanya masa atu, lau bleh jangan tah dtg, cukup saja aku n Lina tau. Ya Allah, Tuhan saja yang tau perasaanku masa atu, tangisku malam atu kalah menangiskan ‘org nada g wah’

—> Until now, i still remember dorg ani, I cherish every moment wt them, I still sayangkan Lina n we still keep in touch, terbaru ku dgr cetanya, ia putus tunang, Sandi plak ada ku terjumpa di Yayasan, he’s wt her daughter, wahhh besar udh anaknya ah, chubby g tu, nda tau berapa org udah anaknya, ia buat nda kenal, same le tu… aku pun, malu ku terjumpa ia atu, gpun wifenya ada masa tu. Kan nagur pun ku nda berani, walhalnya persahabatan kami nda pernah putus, cuma mungkin ia kan jaga hati wife n anaknya. Mungkin jua ia udah melupakan kami😦

—> Apa pun, ceta ani udah lama jadi sejarah, tp for me, he’s my first true love. Sorry Lina, bukan maksudku kan nyakiti hatimu dan ia, kan udah lama berlalu. Thanks to u anyway, because of u, i know the true meaning of love n friendship. If u terbaca blog ani, pls buy the movie, Butterfly… Indon movie. U will know why i said movie atu ada resemblance wt our story. I miss u so muchhh Lina n Sandi. Until now, i havent found my real soulmate, bukannya nda pernah clik sama other guys, tp hati atu nda sama dngn my love for Sandi wah… iatah rasaku malang jua lau aku ani kawin, haii ntah le….ok le guys… menitik udah airmataku ani… lain kali g ku mencarut k…